Pages

Friday, July 29, 2016

judge me

Assalamualaikum.

aku tahu lah aku ni tak macam perempuan sikit. tak ayu macam kau. tak sopan macam kau. tak pandai bergaya macam kau. jalan tak kepit macam kau. kasut tak tinggi macam kau. kata-kata tak lembut macam kau. perangai pulak dah boleh sama dengan hantu dah. kawan pulak dengan cik cik abang.

habis tu kalau aku lain sikit (sikit lah sangat) dari kau, lain dari perempuan-perempuan lain, kau boleh suka suki judge aku?

bila selalu nampak aku lepak, jalan, study, makan, gelak dengan lelaki-lelaki tu, means aku perempuan jalang lah? means aku ni kaki jantan lah? means aku ni suka menggedik dengan boys lah? 

ohhh gitu. tak tahu pulak aku. 

suka hati kau kau semua lah nak judge, describe aku macam mana. aku rasa tak perlu kot aku nak clearkan isu ni sebab korang tak penting pon. kalau korang membe aku so means korang mesti tahu aku macam mana kan. so buat apa aku nak susah-susah explain the truth padahal korang nothing to me je kot. ikut lah nak fikir apa pon. bukan effect kat aku pon kan.

ok but honestly, tipu lah kan kalau nak kata yang aku tak terkejut dengar isu ni. seriously not one person, not two, not three. but soo many people had told me bout this. tu yang diorang ngaku sendiri, yang cakap kat belakang simpan senyap-senyap tu haa entah berapa ramai lagi.

ok ceritanya gini. aku kan perangainya macam ni kan. and aku memang ada ramai membe laki. kekadang tu selalu lepak sekali, study, makan, jalan, so ceritanya bila si polan polan ni nampak and boleh kata always la jugak, so diorang pon assume tu bf aku lah, pastu pulak kekadang tu diorang terjumpak aku dengan different boys, so diorang assume aku ni macam girl yang kawan dengan ramai lelaki. tak. masalahnya sekarang ni kenapa bila aku lepak or jalan dengan membe perempuan, diorang tak nampak pulak, ahh why? why man?? 

the funny thing is bila classmates kau sendiri ada yang assume gitu. and not to mention seniors of mine too. senior kot weh yang cakap. haha. macam kelakar pon ada bila senior gosipkan kau.  tapi aku tak salahkan diorang sebab baru setahun kot kenal. normal lah orang tak tahu perangai hantu aku ni lagi kan. haha see. pandai jugak aku berlakon ayu.

and aku ada la rapat dengan sorang senior laki ni, then boleh pulak hakak hakak senior cakap aku couple dengan dia. aduhh duhh. kelakar kak. kelakar. classmates pulak ingat aku ada something dengan classmate kitorang nih, aduhh duhh. ni lagi kelakar weh. kelakar gila. and the best is bila cerita ni sampai dekat dak dak stat. dengar kata ada girl ni suka dia. pastu pulak girl tu macam " wow.tahniah. sesuai lah korang dua" hahahaha taik hang. membe je kot. tahniah menda. and kelab pulak ingat aku ada something dengan sorang ahli kelab tu. 

ohh man. this is not good man. not good. tak semestinya aku rapat, kawan dengan orang tu, aku couple dengan dia. ish. rimas kot. terkejut jugaklah bila dengar orang-orang ni cerita pasal apa yang diorang fikir pasal aku. aku hanya mampu gelak jah. and dah la sampaikan pernah sorang senior laki ni cakap kat aku " weh jat. hang ni selalu aku nampak jalan, lepak dengan dak dak laki. playgirl eh hang. " hahahaha mendaa lah hang ni senior oi. 

wahai makhluk-makhluk yang pernah tengok atau mungkin akan tengok aku bersama boys, please takyah nak susah-susah judge aku memacam. they're just friends ok. habis tu nak buat macam mana kalau dah girls takleh tahan perangai hantu aku nih. takkan aku nak berubah jadi ayu semata-mata nak dapatkan ramai kawan. selagi perangai aku ni tak sampai tahap syaitonnirojim, aku akan stick macam ni. sapa yang boleh bertahan, stay. sapa yang rasa menyampah meluat, boleh angkat kaki. hidup ni bukan nak hiburkan hati hang jah okeh.

but seriously aku bukan tak suka kawan dengan perempuan, cumanya aku dah ada baaanyakk sangat pengalaman hitam dengan membe perempuan. serik tu memang ada. cakap ja pengalaman apa yang aku takdak. tikam belakang. kawan makan kawan. kawan masa senang susah dia hilang. lagi. semua cerita ada. tapi bila aku sakit susah ada masalah, yang sudi dengar masalah aku, yang tak pernah kesah heran walau macam mana hantunya perangai aku. tak pernah nak sentap marah aku even bahasa aku tak lembut, itulah dia membe membe laki aku. 

nope. aku tak kata yang aku tak ada kawan perempuan. aku still ada membe-membe perempuan yang baikk sangat dengan aku. yang boleh tahan dengan aku. cumanya kalau nak dikira ratio, membe laki lagi banyak dari membe perempuan. tolong faham yang aku bukan yang jenis perempuan gedik yang cakap ayu ayu gitu. even bila aku cerita kat membe laki aku yang orang kata aku couple dengan si polan polan ni,diorang boleh pulak gelak gila gila and cakap " ya Allah. sejak bila pulak kau gay jat. hahaha diorang tak tahu ke yang kau ni jantan. hahaha mana boleh couple dengan lelaki. hahah "  see. taguna kan membe membe aku. but semua membe laki and perempuan aku bila aku cerita, diorang kata " takyah risau lah. biar jah orang nak kata apa. diorang tak kenal kau macam mana. janji kami taw kau memang jenis macam ni. bukannya kau kaki jantan. mulut orang."  

Alhamdulillah aku masih ada sahabat yang sanggup bertahan dengan aku. yang ada masa susah senang aku. terima kasih wehh. ok janji lepas ni tak buat taik kat korang dah. hehehehe. tipu jah.

kejar hati


Assalamualaikum ♥♥

entah lah. malam ni tetiba rasa macam nak menulis tentang hati. hati yang penat mengejar. mengejar benda yang tak pasti. tak pasti samada kita boleh miliki atau tak. 

" bila tiba satu saat, kau dah penat mengejar, berhenti. toleh belakang, lihat siapa yang kejar kau. "

kadang-kadang rasa penat sangat. penat kejar hati orang ni. padahal dia bukan berhenti toleh kita pun. so. kau kena kuat. berhenti dan biar dia berlalu pergi. pergi mengejar orang lain. kuat untuk berdiri dan hadap semua tu. kalau dia betul jodoh kita, sejauh mana dia lari meninggalkan kita, nanti akan sampai satu saat dia akan patah balik dan akan bertemu kita di satu jalan. jalan yang mana, waktu bila, hanya Allah yang tahu. tapi. kalau dia bukan jodoh kita, bila saat kita berselisih dan biar dia berlalu pergi, dia takkan kembali. ibarat angin yang datang sehala dan membuai jauh. ibarat orang tak dikenali bersapa dan terus pergi. 

" di saat hati kau berbunga mengejar yang di depan, ingatlah bahawa ada hati yang menangis di belakang. "

" ada hati yang tak boleh dibeli. tetapi diberi percuma oleh pemiliknya. "


Tuesday, September 15, 2015

Kenapa kau tak patut meroyan bila tak dapat something

Assalamualaikum ♥♥ 
Pernah tak korang tak dapat apa yang korang nak? Benda yang korang rancang, tak jadi. Pernah? Even benda kecik pon, mesti pernah kann..haa jangan sedih. Tu normal beb. Normal bila kita lalui benda tu. Sebab semua orang pernah dan akan merasainya.ehh oversad? Jangan cemtu wehh. Kau kena control sedih tu. Cemana? Nak tips? Meh aku kasi sikit. 

1.  Allah itu sebaik-baik perancang. Walau macam mana kau buat, kau rancang, tapi kalau dah Allah plan macam lain, so tak jadi jgak plan kau bro. Sebab apa? Ok jawapannya nanti kat no 2. So kat sini nak tekankan yang kita manusia hanya boleh merancang, tapi yang menentukan ok ke tak, or buat plan lain, itu ialah Allah. Kita manusia cuma boleh tulis jalan cerita dalam novel, tapi jalan hidup kita yang sebenar, Allah yang tulis. Sebab apa? Sebab kita ni cuma hambaNya saja. Itu kena ingat. So,takyah sedeh sangat kalau kau tak dapat something, sebab Allah dah tulis dah yang kau takkan dapat benda tu. Kenapa nak sedeh dengan perancangan Allah kan. Allah kan sebaik baik perancang.

2. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Boleh jadi apa yang kau fikir baik tu sebenarnya tak, dan yang tak baik tu pula sebaliknya. Tolong ingat balik yang Allah tu Maha Mengetahui. So Dia tahu apa yang baik dan apa yang tak. Kita ni manusia kerdil jah. Pengetahuan pon cetek. Ilmu yang kita ada umpama setitik air di lautan. Tapi kita dah beria-ria kata benda tu betul, benda tu baik untuk kita. Kita sampai nangis-nangis nak benda tu. Bila tak dapat, kita cakap Allah tak sayangkan kita. MasyaAllah. Kau tau tak Allah tu lebih tahu. Mungkin benda tu akan jejaskan kau. Kalau tak harini, mungkin in future, who knows. Sebab tu Allah tak kasi. Allah sayangkan kau. Faham? 

3. Pada setiap kejadian tu, pasti ada hikmah, walau kau tak sedar. Mungkin kalau kau tak dapat something tu, tapi orang lain yang dapat, dan mungkin telah memudahkan urusan orang tu. Haa tak ke kau dapat pahala. Bila kita memudahkan urusan orang lain, InsyaAllah, Allah akan memudahkan urusan kita. Fikir positif. Setiap benda yang jadi tu mesti ada hikmah punyalah. Even kecik, even kau tak tau pon hikmahnya, mesti tetap ada. 

4.  Tak semua yang kita nak, kita dapat. Ni prinsip aku dari kecik. Sebab tu bila aku tak dapat something, aku terus ingat prinsip ni, then terus tak sedeh. Ok. Kau bayangkan, kalau lah semua orang kat dunia ni nak no 1, then sapa akan jadi no 2? Takkan semua dalam kelas dapat no 1 kot kan. Mestilah ada yang no 2, 3, and so on. Means, setiap benda mesti akan ada "menang, kalah". Kalau kau tak menang, kau kalah. Menang kalah kat sini bukan means win or loose. Menang means kau dapat lah apa yang kau nak, and kalah means sebaliknya. Got it? Itu adat dalam kehidupan. Normal beb. Tapi kalau asyik kalah ja, tu yang tak normal. Kalau semua orang tanak mengalah, then takkan ada tempat kedua, ketiga. Just think bout it. Kau kira baik apa sebab beralah tak dapat apa yang kau nak. Kannnnnn. Positif bro, positif. Haha

5.  Rezeki Allah ada di mana-mana. Usaha, doa, tawakal, sabar tu penting. 1 failed, many mores to go. CARI! Mesti ada jalan punya. Kalau kau tak dapat, means tu bukan rezeki kau lah. Rezeki kau Allah bagi masa lain, cara lain. Bukan turn kau lagi. So, sabar, usaha, dan doa lagi keh. 

6.  Ni semua ujian Allah. Allah nak uji, nak tengok samada kau ni layak ke tak jadi hambaNya yang penyabar dan tabah. Allah takkan uji kalau bukan dalam kemampuan seseorang tu. Haa see. Allah tu Maha Mengasihani. Allah nak tengok kau ni kalau kena uji sikit, kau cepat sedih tak, cepat meroyan ke, cepat marah ke, terus bunuh diri kelar tangan pakai pisau potong epal gantung diri pakai tali ziropoin ke, or kau chill jah. Kau ingat kat sekolah je ke ada ujian? Hidup kat dunia ni pon ada hokeh. Ujian nak tentukan samada kau ke jannah or tak. Ahli jannah ialah orang yang penyabar. So kau ada ciri-ciri tu? 

7.  Allah rindu nak dengar rintihan doa kau padaNya. Mungkin kau dah jauh sikit dariNya atau kau ada buat sesuatu yang melanggar perintahNya. Sebab tu Allah nak uji, nak tengok samada kau still ingat Dia or tak. Nak bagi kau sedar dari kealpaan dunia fana ni. Mungkin satu ketika Allah bagi kifarah kat kau. Masa tu kau jangan nak persoalkan apa-apa. Jangan nak menyalahkan Allah menuding jari kat orang sekeliling tak pun meroyan tetiba. Kau patut duduk diam bertafakur atas sejadah, hadap kiblat, then kau fikir balik apa yang kau dah buat kat Dia, or orang sekeliling kau. Haa mungkin Allah uji kau dengan tak penuhi keinginan kau. So masa tu kau patut flashback balik segala kekhilafan kau. Taubat jangan lupa. Kalau kau ulang balik kesilapan tu, kau memang layak ditikam sembilanpuluhtiga kali, tak pon dibuang negara ke kutub utara sana tu ha. Allah Maha Pengampun. 

8.  Kau kena faham istilah qada' dan qadar, serta redha. Kau kena redha dengan semua qada dan qadar yang telah Allah tentukan. Bila kau tak redha dengan plan Allah ni, means kau macam mempersoalkan plan Allah. Layakkah kita? Layakkah kita yang hanya hamba hina, manusia kerdil yang hanya dicipta oleh Allah, tapi masih lagi nak mempertikaikan, mempersoalkan perancangan Pencipta kita sendiri? Allah sebaik-baik perancang. Jadi, kita kena belajar redha dan ikhlas atas apa yang terjadi. Bila kita redha, perasaan sabar dan tabah secara automatik akan mula menyelinap masuk dalam diri kita. Tu bagus. Redha dan sabar. Satu gabungan yang bagus sebagai hambaNya. Bila tak dapat something, jangan tanya "Allah tak sayang aku ke eh?" . Cuba cakap "ya Allah. Aku nak sangat benda tu. Tapi kalau Kau ada perancangan yang lebih baik dari ni, aku redha ya Allah." Haa tak ke lebih baik gitu. 




Thursday, March 26, 2015

kedekut ilmu

Assalamualaikum. (`.`)

Aku tak faham dengan manusia nih. Kenapa nak marah-marah bila tak dapat something? Kenapa diri sendiri tak pandai nak memahami orang lain, tapi still nak orang faham kita? Hmmm?? 

         Ok. Apa kau rasa bila orang tanya kau soalan yang memang kau tak tahu, pastu dia tuduh kau purak-purak tak tahu. Pastu dicanangnya kat orang-orang kampung yang kau ni kedekut ilmu. Rasa macam nak tumbuk tigapuluhenam kali kat muka dia kan. 

          Ok ceritanya cenggini. Ada la satu makhluk ni datang tanya aku soalan. Tadak hal lah. Tapi MASALAHNYA aku tak tahu. Sebab aku tak fokus dalam kuliah. Aku tak pernah buat tutorial. Aku memang takda idea langsung even basic pasal tajuk tu. Then si polan ni pon buat muka lahh.. muka apa? Muka tenuk baka afrika yang lapar penyepak aku. -.- dah tu lepas dia dapat jawapan, aku sruh ajar aku, dia blah tanpa pamitan bersama muncung sedepa dia tu. Barannn kot.. aku berani bet lah nanti akan dicanangkan pasal aku kedekut ilmu. bukan nk tuduh, tapi sebab aku dah pernah dengar dia cerita pasal orang lain. 

Ok so conclusionnya kalau orang tak tahu tu kau takyah la nak cop dia kedekut ilmu ke hapa. Just husnudzon dia memang tak tahu.  So apa lagi, blah la tanya orang lain pulak. hehe.

Sorok muka sado aku. Hahaa

Saturday, March 14, 2015

perginya seorang umi

Assalamualaikum.


Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ وَعِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ وَوَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

“Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau do’a anak yang sholeh” (HR. Muslim no. 1631)

kelmarin pagi, 7.30 pagi tengah aku bersiap nak gi kuliah then aku terdetik nk on wasap kelas. Pastu ramai yg ucap takziah dekat sorang classmate aku sebab mak dia meninggal. Tapi aku tak percaya. Sangat ragu-ragu sebab dia sempat lagi balas wasap macam nothing happened. Siap gelak-gelak. Ayat macam biasa. And paling best bila dia wish besday dev yang sebenarnya bukan pon.( silap tarikh). And dia jugak post ayat-ayat bersabar dan post gambar dan doa masa kesedihan. Eh aku dah pelik. Sapa yang kehilangan mak sekarang ni. MasyaAllah. Tabah sungguh dia. Kehilangan mak kandung yang telah melahirkan dia pada pukul 3 pagi. Terpaksa bertolak balik kelantan pukul 6 pagi. Semoga sempat sampai sebelum arwah dikebumikan. Semoga sempat melihat wajah terakhir orang yang telah menjaga dia dari kecil. Semoga sempat mencium tangan yang telah membelainya merawatnya menyuapnya makan dari bayi. Kerna selepas ini, kau takkan lihat lagi wajah tua itu. Wajah yang sering bertakhta dalam hati kau. Insan yang punya syurgamu selagi kau belum berkahwin. Insan yang kau gelar umi.

HUSNA BT HUSSIN.
tabahlah kau menghadapi ujian Allah ini.
Walaupun kau punya tugas yang berat, tanggungjawab yang besar sebagai kakak sulung kepada adik-adik yang masih kecil.
Walaupun rumahmu baru dilanda banjir.
Walaupun kau sudah terputus doa seorang ibu yang tiada hijab itu.
Namun,
ingatlah.
Kau masih punya Allah untuk bergantung harap dan merintih hiba segala masalah kau. Lindungkan kesedihan mu disebalik topeng keceriaan di hadapan keluargamu kerana kau sekarang ibu kedua mereka.
Ingatlah.
Allah mengujimu dengan ujian satu persatu kerana Dia tahu kau boleh hadapinya dan kau kuat. Ujian yang datang mengikut kemampuan kita.
Ingatlah.
Ibumu dipanggil kembali olehNya kerna Dia lebih menyayangi ibumu dan sudah tiba saatnya ibumu berehat di alam sana daripada dunia yang penuh kepura-puraan ini.
Ingatlah.
Kau terputus doa seorang ibu, namun ibumu masih punya doa anak-anak yang soleh solehah sepertimu. Hantarkan bantuan kepada ibumu melalui doa-doamu yang tak pernah putus.
Ingatlah.
Semua makhluk pasti akan merasa kematian, jadi janganlah kau menyalahkan takdir akan pemergian ibumu dan kau bersikap bagai orang tiada agama.
Ingatlah.
Di saat kau sedih, akan ada penawar di sekelilingmu yang sanggup menyapu airmata mu. Janganlah kau rasa sendirian kerna Allah ada selalu untuk mendengar rintihmu.
Ingatlah.
Kami sahabat-sahabatmu turut merasa sedih bila kau dalam kesayuan. Kami cintakan kau kerana Allah.


  Allahhuakbar. Sedih weh. Sedih bila sahabat kita sedih. Even husna ni aku baru berkawan berapa bulan (masuk matrik) , tapi ukhuwah fillah tu terjalin hebat. Bond nya tu kuat. Sebab dia sangatt lembut penyayang penyabar. Kekadang ada jugak termarah dia. Tapi dia sabar jah. Wahai sahabat. Tabahlah kau kerna Allah ada dan kami sahabat-sahabatmu pon ada di sampingmu. Rindu hang. Uhibbuki fillah. :)  arwah sangat penyayang lembut orangnya. Sebijik macam husna ni. Muka cara bercakap suara semua sama. Aku dulu pernah angkat call dari fon husna yang masa tu entah dia pi mana. Pastu aku ingat husna nak mainkan aku sebab suara sama. Then dah lama sikit baru aku percaya tu umi dia. Hehe malu kott.. semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman dan dijauhkan dari azab kubur dan api neraka. Amin ya robbal'alamin. :')

Dia sanggup temankan aku ponteng *** masa ni. Hehe

Yang muka ala-ala ibu penyayang tu la husna. Boleh nampak kan kelembutan dia. Yang muka ala-ala suami orang tu sila abaikan.