Pages

Tuesday, September 15, 2015

Kenapa kau tak patut meroyan bila tak dapat something

Assalamualaikum ♥♥ 
Pernah tak korang tak dapat apa yang korang nak? Benda yang korang rancang, tak jadi. Pernah? Even benda kecik pon, mesti pernah kann..haa jangan sedih. Tu normal beb. Normal bila kita lalui benda tu. Sebab semua orang pernah dan akan merasainya.ehh oversad? Jangan cemtu wehh. Kau kena control sedih tu. Cemana? Nak tips? Meh aku kasi sikit. 

1.  Allah itu sebaik-baik perancang. Walau macam mana kau buat, kau rancang, tapi kalau dah Allah plan macam lain, so tak jadi jgak plan kau bro. Sebab apa? Ok jawapannya nanti kat no 2. So kat sini nak tekankan yang kita manusia hanya boleh merancang, tapi yang menentukan ok ke tak, or buat plan lain, itu ialah Allah. Kita manusia cuma boleh tulis jalan cerita dalam novel, tapi jalan hidup kita yang sebenar, Allah yang tulis. Sebab apa? Sebab kita ni cuma hambaNya saja. Itu kena ingat. So,takyah sedeh sangat kalau kau tak dapat something, sebab Allah dah tulis dah yang kau takkan dapat benda tu. Kenapa nak sedeh dengan perancangan Allah kan. Allah kan sebaik baik perancang.

2. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Boleh jadi apa yang kau fikir baik tu sebenarnya tak, dan yang tak baik tu pula sebaliknya. Tolong ingat balik yang Allah tu Maha Mengetahui. So Dia tahu apa yang baik dan apa yang tak. Kita ni manusia kerdil jah. Pengetahuan pon cetek. Ilmu yang kita ada umpama setitik air di lautan. Tapi kita dah beria-ria kata benda tu betul, benda tu baik untuk kita. Kita sampai nangis-nangis nak benda tu. Bila tak dapat, kita cakap Allah tak sayangkan kita. MasyaAllah. Kau tau tak Allah tu lebih tahu. Mungkin benda tu akan jejaskan kau. Kalau tak harini, mungkin in future, who knows. Sebab tu Allah tak kasi. Allah sayangkan kau. Faham? 

3. Pada setiap kejadian tu, pasti ada hikmah, walau kau tak sedar. Mungkin kalau kau tak dapat something tu, tapi orang lain yang dapat, dan mungkin telah memudahkan urusan orang tu. Haa tak ke kau dapat pahala. Bila kita memudahkan urusan orang lain, InsyaAllah, Allah akan memudahkan urusan kita. Fikir positif. Setiap benda yang jadi tu mesti ada hikmah punyalah. Even kecik, even kau tak tau pon hikmahnya, mesti tetap ada. 

4.  Tak semua yang kita nak, kita dapat. Ni prinsip aku dari kecik. Sebab tu bila aku tak dapat something, aku terus ingat prinsip ni, then terus tak sedeh. Ok. Kau bayangkan, kalau lah semua orang kat dunia ni nak no 1, then sapa akan jadi no 2? Takkan semua dalam kelas dapat no 1 kot kan. Mestilah ada yang no 2, 3, and so on. Means, setiap benda mesti akan ada "menang, kalah". Kalau kau tak menang, kau kalah. Menang kalah kat sini bukan means win or loose. Menang means kau dapat lah apa yang kau nak, and kalah means sebaliknya. Got it? Itu adat dalam kehidupan. Normal beb. Tapi kalau asyik kalah ja, tu yang tak normal. Kalau semua orang tanak mengalah, then takkan ada tempat kedua, ketiga. Just think bout it. Kau kira baik apa sebab beralah tak dapat apa yang kau nak. Kannnnnn. Positif bro, positif. Haha

5.  Rezeki Allah ada di mana-mana. Usaha, doa, tawakal, sabar tu penting. 1 failed, many mores to go. CARI! Mesti ada jalan punya. Kalau kau tak dapat, means tu bukan rezeki kau lah. Rezeki kau Allah bagi masa lain, cara lain. Bukan turn kau lagi. So, sabar, usaha, dan doa lagi keh. 

6.  Ni semua ujian Allah. Allah nak uji, nak tengok samada kau ni layak ke tak jadi hambaNya yang penyabar dan tabah. Allah takkan uji kalau bukan dalam kemampuan seseorang tu. Haa see. Allah tu Maha Mengasihani. Allah nak tengok kau ni kalau kena uji sikit, kau cepat sedih tak, cepat meroyan ke, cepat marah ke, terus bunuh diri kelar tangan pakai pisau potong epal gantung diri pakai tali ziropoin ke, or kau chill jah. Kau ingat kat sekolah je ke ada ujian? Hidup kat dunia ni pon ada hokeh. Ujian nak tentukan samada kau ke jannah or tak. Ahli jannah ialah orang yang penyabar. So kau ada ciri-ciri tu? 

7.  Allah rindu nak dengar rintihan doa kau padaNya. Mungkin kau dah jauh sikit dariNya atau kau ada buat sesuatu yang melanggar perintahNya. Sebab tu Allah nak uji, nak tengok samada kau still ingat Dia or tak. Nak bagi kau sedar dari kealpaan dunia fana ni. Mungkin satu ketika Allah bagi kifarah kat kau. Masa tu kau jangan nak persoalkan apa-apa. Jangan nak menyalahkan Allah menuding jari kat orang sekeliling tak pun meroyan tetiba. Kau patut duduk diam bertafakur atas sejadah, hadap kiblat, then kau fikir balik apa yang kau dah buat kat Dia, or orang sekeliling kau. Haa mungkin Allah uji kau dengan tak penuhi keinginan kau. So masa tu kau patut flashback balik segala kekhilafan kau. Taubat jangan lupa. Kalau kau ulang balik kesilapan tu, kau memang layak ditikam sembilanpuluhtiga kali, tak pon dibuang negara ke kutub utara sana tu ha. Allah Maha Pengampun. 

8.  Kau kena faham istilah qada' dan qadar, serta redha. Kau kena redha dengan semua qada dan qadar yang telah Allah tentukan. Bila kau tak redha dengan plan Allah ni, means kau macam mempersoalkan plan Allah. Layakkah kita? Layakkah kita yang hanya hamba hina, manusia kerdil yang hanya dicipta oleh Allah, tapi masih lagi nak mempertikaikan, mempersoalkan perancangan Pencipta kita sendiri? Allah sebaik-baik perancang. Jadi, kita kena belajar redha dan ikhlas atas apa yang terjadi. Bila kita redha, perasaan sabar dan tabah secara automatik akan mula menyelinap masuk dalam diri kita. Tu bagus. Redha dan sabar. Satu gabungan yang bagus sebagai hambaNya. Bila tak dapat something, jangan tanya "Allah tak sayang aku ke eh?" . Cuba cakap "ya Allah. Aku nak sangat benda tu. Tapi kalau Kau ada perancangan yang lebih baik dari ni, aku redha ya Allah." Haa tak ke lebih baik gitu. 




Thursday, March 26, 2015

kedekut ilmu

Assalamualaikum. (`.`)

Aku tak faham dengan manusia nih. Kenapa nak marah-marah bila tak dapat something? Kenapa diri sendiri tak pandai nak memahami orang lain, tapi still nak orang faham kita? Hmmm?? 

         Ok. Apa kau rasa bila orang tanya kau soalan yang memang kau tak tahu, pastu dia tuduh kau purak-purak tak tahu. Pastu dicanangnya kat orang-orang kampung yang kau ni kedekut ilmu. Rasa macam nak tumbuk tigapuluhenam kali kat muka dia kan. 

          Ok ceritanya cenggini. Ada la satu makhluk ni datang tanya aku soalan. Tadak hal lah. Tapi MASALAHNYA aku tak tahu. Sebab aku tak fokus dalam kuliah. Aku tak pernah buat tutorial. Aku memang takda idea langsung even basic pasal tajuk tu. Then si polan ni pon buat muka lahh.. muka apa? Muka tenuk baka afrika yang lapar penyepak aku. -.- dah tu lepas dia dapat jawapan, aku sruh ajar aku, dia blah tanpa pamitan bersama muncung sedepa dia tu. Barannn kot.. aku berani bet lah nanti akan dicanangkan pasal aku kedekut ilmu. bukan nk tuduh, tapi sebab aku dah pernah dengar dia cerita pasal orang lain. 

Ok so conclusionnya kalau orang tak tahu tu kau takyah la nak cop dia kedekut ilmu ke hapa. Just husnudzon dia memang tak tahu.  So apa lagi, blah la tanya orang lain pulak. hehe.

Sorok muka sado aku. Hahaa

Saturday, March 14, 2015

perginya seorang umi

Assalamualaikum.


Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ وَعِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ وَوَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

“Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara (yaitu): sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau do’a anak yang sholeh” (HR. Muslim no. 1631)

kelmarin pagi, 7.30 pagi tengah aku bersiap nak gi kuliah then aku terdetik nk on wasap kelas. Pastu ramai yg ucap takziah dekat sorang classmate aku sebab mak dia meninggal. Tapi aku tak percaya. Sangat ragu-ragu sebab dia sempat lagi balas wasap macam nothing happened. Siap gelak-gelak. Ayat macam biasa. And paling best bila dia wish besday dev yang sebenarnya bukan pon.( silap tarikh). And dia jugak post ayat-ayat bersabar dan post gambar dan doa masa kesedihan. Eh aku dah pelik. Sapa yang kehilangan mak sekarang ni. MasyaAllah. Tabah sungguh dia. Kehilangan mak kandung yang telah melahirkan dia pada pukul 3 pagi. Terpaksa bertolak balik kelantan pukul 6 pagi. Semoga sempat sampai sebelum arwah dikebumikan. Semoga sempat melihat wajah terakhir orang yang telah menjaga dia dari kecil. Semoga sempat mencium tangan yang telah membelainya merawatnya menyuapnya makan dari bayi. Kerna selepas ini, kau takkan lihat lagi wajah tua itu. Wajah yang sering bertakhta dalam hati kau. Insan yang punya syurgamu selagi kau belum berkahwin. Insan yang kau gelar umi.

HUSNA BT HUSSIN.
tabahlah kau menghadapi ujian Allah ini.
Walaupun kau punya tugas yang berat, tanggungjawab yang besar sebagai kakak sulung kepada adik-adik yang masih kecil.
Walaupun rumahmu baru dilanda banjir.
Walaupun kau sudah terputus doa seorang ibu yang tiada hijab itu.
Namun,
ingatlah.
Kau masih punya Allah untuk bergantung harap dan merintih hiba segala masalah kau. Lindungkan kesedihan mu disebalik topeng keceriaan di hadapan keluargamu kerana kau sekarang ibu kedua mereka.
Ingatlah.
Allah mengujimu dengan ujian satu persatu kerana Dia tahu kau boleh hadapinya dan kau kuat. Ujian yang datang mengikut kemampuan kita.
Ingatlah.
Ibumu dipanggil kembali olehNya kerna Dia lebih menyayangi ibumu dan sudah tiba saatnya ibumu berehat di alam sana daripada dunia yang penuh kepura-puraan ini.
Ingatlah.
Kau terputus doa seorang ibu, namun ibumu masih punya doa anak-anak yang soleh solehah sepertimu. Hantarkan bantuan kepada ibumu melalui doa-doamu yang tak pernah putus.
Ingatlah.
Semua makhluk pasti akan merasa kematian, jadi janganlah kau menyalahkan takdir akan pemergian ibumu dan kau bersikap bagai orang tiada agama.
Ingatlah.
Di saat kau sedih, akan ada penawar di sekelilingmu yang sanggup menyapu airmata mu. Janganlah kau rasa sendirian kerna Allah ada selalu untuk mendengar rintihmu.
Ingatlah.
Kami sahabat-sahabatmu turut merasa sedih bila kau dalam kesayuan. Kami cintakan kau kerana Allah.


  Allahhuakbar. Sedih weh. Sedih bila sahabat kita sedih. Even husna ni aku baru berkawan berapa bulan (masuk matrik) , tapi ukhuwah fillah tu terjalin hebat. Bond nya tu kuat. Sebab dia sangatt lembut penyayang penyabar. Kekadang ada jugak termarah dia. Tapi dia sabar jah. Wahai sahabat. Tabahlah kau kerna Allah ada dan kami sahabat-sahabatmu pon ada di sampingmu. Rindu hang. Uhibbuki fillah. :)  arwah sangat penyayang lembut orangnya. Sebijik macam husna ni. Muka cara bercakap suara semua sama. Aku dulu pernah angkat call dari fon husna yang masa tu entah dia pi mana. Pastu aku ingat husna nak mainkan aku sebab suara sama. Then dah lama sikit baru aku percaya tu umi dia. Hehe malu kott.. semoga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman dan dijauhkan dari azab kubur dan api neraka. Amin ya robbal'alamin. :')

Dia sanggup temankan aku ponteng *** masa ni. Hehe

Yang muka ala-ala ibu penyayang tu la husna. Boleh nampak kan kelembutan dia. Yang muka ala-ala suami orang tu sila abaikan. 

Friday, March 13, 2015

KMM di hatiku

Assalamualaikum  ~(^■^)/  haiiiii

Seiring dengan bebudak lepasan spm yg akan masuk u atau matrik atau mana-mana lah nanti tu kan, so aku buat entry ni khas untuk kamu-kamu semua. Hehe tapi lebih spesifikkan kepada yang dapat KOLEJ MATRIKULASI MELAKA lah eh . Tahniah woihh. Tahniahh

First introduction dulu lah kan. Korg yg dapat KMM ni bertuah sangat taw. Takyah gi luar negara tapi dah merasa duduk london. XD Matrik ni nama manja dia matrik london (londang actually). Jet jet omputih gitu. Hehe

HOSTEL
ok hostel disediakan. Jangan risau. Korang wajib stay hostel. Takyah nak berangan nak duduk rumah sewa ke rumah sendiri ke eh. hostel ada byak. A,B,C. Yang C tu untuk putera. Pastu A tu pulak pecah kepada A1,2,3,4,5 . Sama macam B dan C. semua ada 4 tingkat. Tahniah sapa yg dpt tingkat 4. Heee. And takyah nak risau sangat kekalau si boys tu nak mengendap ke hapa. Sebab hostel puteri dan putera jauh. Kalau time aku, ahli bilik dapat secara rawak. Ikut matrik lah nak letak kau kat celah mana. Kalau dapat dekat dgan kawan kau, hmmm rezeki lah tu. Satu bilik 4 orang. Katil single. Meja, almari pon single. Ada ampaian mini dalam bilik. So kau nak sidai tuala ke anak-anak ke pon boleh. Satu blok ada dua wing. Wing A dengan B. So setiap aras ada dua wing lah. Setiap wing ada satu toilet. Pandai2 cuci eh. Makcik tu bukan cuci hari-hari. So jangan nak pengotor sangat. haa baju. Mesti korang semua macam "ohhh mintak-mintak lah ada dobi. I tak biasa basuh tangan..pehhlisss. omomomm." Ewwww. Dah masuk sini, kena BERDIKARI! Takda dobi. Baju basuh sendiri. Pakai tangan or mesin basuh yg kena masukkan syiling tu. Jangan risau. Ada ampaian beso(lah sangat) kat bawah blok. Tapi kalau weekend, berebut jugak lah. iron? No need to bring. Sebab setiap wing dah ada satu iron dan papannya. Pakej lengkap bersama tempat penyangkut. setiap blok ada surau mini, bilik study, dan bilik tv. Tapiii hmm blok aku nih bila nak repair tv nya pon entahlah. Andddd setiap aras ada ketle. So jangan bawak iron, ketle or bahan terlarang takut dirampas. pasal pemandangan, pehhh kalau aras aku ni, boleh nampak laut. Fuhh cantik bhai..tetambah bila matahari terbenam. Subhanallah. 

MAKAN
kalau dulu korang berbahagia menikmati makanan sedap-sedap kat rumah. Yang mak masak pulak tu. Hmm kat sini jangan berangan nak ada eh. Sebab mak kau kat rumah. kalau dulu kau dekat asrama ada makanan disediakan ikut time 6 kali sehari. Hmm pon jangan berangan eh. Sini bukan asrama. Kat sini kau kena ajar perut kau tu jugak untuk berdikari. Jangan asyik nak mintak suap jah. Kalau kau lapar, kau kena cari makanan sendiri kena beli kena keluarkan duit sendiri. Kalau kau boros mata keranjang tengok tu nak tengok ni nak pastu kau beli semua sampai sehari kau spend sepuluh hengget then tak sampai seminggu wallet kau hanya ada habuk dan mungkin bakteria saja, hmmmmm kau memang patut menyesal masa tu. nak makan, boleh beli dekat cafe, koop, barkery or lori putih( ada lori jual makanan).  sini ada 3 cafe jah. Setiap kumpulan blok ada. So ada cafe A,B, C. cafe D dulu ada. Tapi sekarang dh tutup. Kata budak laki, cafe tu kinda creepy sikit. Dengan daun kering bertaburan kat depan cafe. Hahaa. Ngek. Cafe bukak dari pagi sampai 11.00 malam. Cafe a ngan b kalau malam, boys are not allowed. Same goes to c. Girls are not allowed. Kat cafe, memacam ada. Serius. Kau nak apa, cakap jah. Roti canai roti tisu lempeng roti jala parota burger roti john sandwich coconut shake eskrem pasu eskrem goyang yee mee ais kacang. Haaa dan byak lagi. So jangan risau kalau perut korang merengek mintak diisi. Cuma jangan boros sangat dan jangan sampai perut korang dah macam ibu mengandung 4 bulan. Hahaa. Kalau yang jenis gi kelas nk bawak bekal air, sini ada mesin air. 

AKADEMIK
ok sini ada kuliah dan kelas. Ahli kelas tak ramai pon. Aku 20 orang jah. Reminder: kau takkan ada fix kelas. Means kau takkan ada kelas yg mana bila kau datang kau letak beg then ckgu masuk ajar then rehat then kau keluar makan then kau masuk balik then ckgu masuk then kau balik. No no no. Ini bukan sekolah. Kau akan sentiasa bawak beg kau. Kalau masa tu kau ada kuliah, then budak kuliah kau tu kena gi kuliah yg ditetapkan. kalau masa tu tutorial atau tuto, so kelas kau kena gi tempat tu. So kau akan sentiasa bergerak supaya segala kalori lemak degil dalam badan tu dapat dihapuskan dan kau akan dapat badan seakan nora danish. Ehehe.  Kelas/tuto/praktikum itu berbeza ya dengan kuliah. Kelas tu kau brsama sekelompok bdak kelas kau ja. Kuliah pulak campuran beberapa kelas. Oh yaaa.. apa yang sepesyelnya KMM ni ialah kitorang still panggil pensyarah "cikgu". Sounds old school, but that's the sweetness. Kannnn. Rasa macam ala-ala budak spm. Hehe. Masa tuto, cikgu akan bincang latihan dalam buku. So kena buat ok. (Sumpah aku tak pernah buat. Hahaaa) . Kuliah pulak kau kena ada ajk subjek yg in charge untuk photostat notes dalam kelas kau sebab lecturer takkan bagi notes sorang satu.  Waktu sekolah pulak selalunya start pukul 8.00 pagi sampai 4.00 petang. But ikut kuliah or kelas kau lah. Kalau ckgu cakap nak awal or lambat, hmmm redhaaaa jelahh..

Same goes to kelas tambahan and whatsoever. Aku setiap malam ada kelas. Hmm hmmm meratap hiba di pinggir katil. Penatt kot.. dengan petangnya kelas kekadang extend sampai 5-6 petang. Hmm tapi masa ni kena kentalkan jiwa kuatkan mental sadokan diri. Tanam dalam hati set kan minda yang kita nak menuntut ilmu di jalan Allah. Kerana Allah. Otomatik kau takkan rasa benda tu beban dan kau akan kuat hadapinya sampai hari terakhir kau kat matrik and kau akan bermonolog " eh dah habes pon matrik. Tak sangka cepat masa berlalu. Penat pergi kelas siang malam selama dua sem pon tak terasa sangat. MasyaAllah. " haaa see..  and jangan risau kalau kau rasa macam lambat pickup sikit dalam certain subjek sebab kat sini akan ada baaanyaakkk kelas tambahan and meka and kumbe and kau boleh jumpak lecturer personal. :) and please please please jangan banyak main sebab sini sangat laju. Boleh jadi kau punya kuliah satu jam tu cikgu akan habiskan tiga chapter. Yup. Kuliah aku pernah. And aku menyesal byak main banyak lagha. 

COURSE
kat sini hanya ada pelajar aliran sains dan akaun saja eh. Sains pulak ada modul 1,2,3. Modul 1 wajib ambik math-bio-chem-phy . Modul 2 math-phy-chem-sains comp. Modul 3 math-bio-chem-sains comp. Untuk subjek wajib ambik tapi ikut sem ialah agama-dinamika-koko. Koko tu nanti ckgu yg pilihkan. Badminton paling best. Aku tak suka senamrobik sebab kena lompat sana sini. Oh noo. Sangat tak appropriate untuk seorang muslimah melakukan sedemikian. Aku harap KMM dapat pertimbangkan benda ni. Oh yaaa bi. Bi setiap sem setiap kos wajib ambek. And MUET. Pon wajib. Ehh tapi yg aku crita ni tentang PST(program satu tahun) lah. Yang PDT (program dua tahun) aku tak tahu sangat. Kalau kau nak tukar kos, boleh. Tapi proses dia macam complicated ah sikit. 

FASILITI
jangan ingat KMM ni ketinggalan zaman eh. Mementang kmm ni antara matrik tertua, kau ingat sini takda kemudahan canggih? Kau ingat sini macam zaman batu? Ok memang la ada sikit aura old school tu. Yelah blok semua daripada batu blok besar tu kot.. kalau kau takleh tido, kau boleh kira batu blok dalam bilik, sure mengantuk terus. Hahaa. But unik whattt... dah rasa macam duduk dalam cita harry potter kot. Kan dinding dia yang magic tu. Eheh. Sini ada library yang sejuknya boleh tahan. Tapi line maxis macam harommm.. pastu ada bakery, cyber cafe, surau. Kalau kau rasa macam nak ada muscle empat lima ketul seakan aaron aziz, haa boleh la gi gym. Tapi kalau lepas tu kau pon gi cafe melantak nasi lima enam pinggan tambah ayam bersama kulitnya yang berminyak pastu makan pulak mee kuah banjir bersama air teh ais, pehhh. Lupakan jelah gi gym. sini jugak ada pusat sukan(aku namakan sendiri) yang mana kau boleh pinjam alatan permainan dan sukan kat sini. Ada basikal ping pong bola sepak bola baling jaring tampar dan banyak lagi. Tempat squash tenis badminton pon ada. Kalau penuh sangat, kau gi bilik, tido. Hehe. 

OUTING
Semua mesti cam excited kan bila sebut outing. Outing boleh hari jumaat sabtu ahad. Dari 7.00 pagi - 7.00 malam. Kalau exceed, kena block kad sebulan. Takyah nak risau pasal transport sebab weekend jah, pakcik-pakcik teksi tu dah ready tunggu depan pagar. Tambang rm8 kalau gi masjid tanah. Kalau bas rm1. Selalunya outing gi masjid tanah, MP, MC, alor gajah, pantai klebang pantai tanjung bidara pantai pengkalan balak. Ok matrik londang ni dekat dengan pantai ya anak-anak. Kalau nak merasa nak lari-lari tepi pantai buat drama hindustan pastu selendang terbang macam ombak rindu, hmmm boleh la gi situ.  Jangan boros. Elaun dapat rm 250 jah sebulan. 

PAKAIAN
Untuk perempuan, pakaian gi kuliah or kelas mestilah baju kurung berpesak ya.  No yang kain terbelah ka baju kebaya ka. Only baju kurung berpesak. Even non muslim pon kena pakai baju kurung. For tudung pulak, ikut suka kau lah nak pakai tudung apa. Shawl ke tudung ariani ke fareeda ke cik senah ke, ikut suka. Asalkan bukan tudung saji atau langsir mak kau. Kasut pulak emm kalau masa aku, ikut suka tapi bertutup. Tapi ura-ura mgtakan yg dalam rules cakap kasut kulit. Entah. Pastu bawak la tshirt seluar untuk pakai beriadah ke hapa ke. Laki pulak, baju kemeja dan seluar slack hitam.

Emmm rasanya ni dulu yg boleh gue terangkan buat masa ni. Kalau nanti ada yang teringat, aku hapdet keh. If ada masalah, kasi roger sama gua eh. Kalau kita permudahkan urusan orang lain, insyaAllah Allah akan permudahkan urusan kita kelak. Barakallah. Afwan kalau ada tersilap tulis terguris hati atau mana yang tak cukup informasi. Assalamualaikum. Baii KOLEJ MATRIKULASI MELAKA DI HATIKU. Ehhhh

Tuesday, March 10, 2015

gelang berloceng

Assalamualaikum.  (0.0)

Awaaa... saya nk cakap sikit boleh? Tak elok lah awak pakai gelang berloceng tu..bukan gelang tu or awak yg tak cantik. No no. Tapii emm.. ok maybe ni boleh terangkan takut wak tersalah faham niat saya ni.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda. "Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) , yang ada di dalamnya anjing dan loceng".

Ok faham tak? Boleh terima tak?

Aku bukan nak tarbiyah sentap ke. Nak tunjuk bagus ke. Jauh sekali aku nak jeles sebab dia ada gelang. Hmmm berloceng pulak tuu..wuu itew jeless.. haaa memang tak lah!. cuma kalau ada yg berkaitan pasal aku or Islam, aku akan tegas. Garang dia tu dh macam mak tiri. Hehe ok . Apa kaitan dgan aku? Masalahnya budak yang pakai tu budak kuliah aku. Bunyinya Ya Allah..bingit kot. Kuat gila. Bayangkan, aku  yang duduk belakang sekali dalam kuliah tu boleh dgar bunyi tu yg dari depan sekali. Hah kuat tak kuat lah kan. Yang aku heran nih, apa yang budak tu buat sampai loceng tu bunyi kuat. Yelah, loceng akan bunyi kalau kita bergerak gerak kan. Dalam kuliah je kot. Salin notes je kot. Bukannya main badminton ke hapa. Ok husnudzon. Maybe dia jenis menulis secara agresif di mana tangan dia akan bergerak secara ekstrem. Wow. Aku kena cari siapakah girl tu.

Dan lagi, aku sangat marah bila disebabkan satu orang, orang lain pon terbias. Yelah. Dalam kuliah kita nk menuntut ilmu, tapi disebabkan ada bunyi loceng, malaikat Rahmat tak jadi masuk dalam taman syurga ni. Fuhhh betapa ruginya weh. Ok ni ada satu lagi. Macam mana kalau yg pakai tu, murobbi korang, pensyarah korang? Ok ni aku terpaksa redha. Berserah kepada Allah supaya bukakan pintu hatinya. Tegur dalam hati jelah. Hmmmm lemahnya iman aku sebab yg menegur dalam hati tu ialah selemah-lemah iman. Allahhuakbar.  aku harap benda2 macam ni tak jadilah dalam kita kaum hawa eh. Kata nk kejar keredhaan Illahi. :)

Sunday, March 8, 2015

curik-curik

Assalamualaikum .  (-.-)

Apa kau rasa bila ada someone ni ambik gambar kau. Tanpa kebenaran. eh bila dah TANPA IZIN tu maksudnya curi lah kan.  apa ni curi-curi. Tak gentleman langsung. Nak gambar, cakap ah (even aku memang takkan bagi pon. Eheh.) .

Ceritanya hari khamis baru ni. Masa kelas badminton. Aishh taktaw lah sempat dapat ke tak sebab bila aku perasan, aku terus purak-purak pusing belakang even bola kat depan. Hahaa. Kalau lah aku boleh baling diorang macam bola rugby. Hmmmm sakit pulak hati. Nak berdendam, nak menjeling buat muka garang bila selisih nanti, pon tak boleh. Sebab aku dah lupa muka hensem dia tu. Hahaa. Hmm --" ni la kelemahan aku. Cepat lupa muka orang. Jangan sampai kita jumpa lagi eh, kalau tanak makan kasut saiz sembilanpuluhenam. K cao.

Muka garang kot.

Saturday, January 10, 2015

awak. suara awak sedap..dap dap..

Assalamualaikum.  \(♡u♡)/

Ok harini post menggedik sikit. Kahkahh 
Tapi tu japgi. 

       Ni baru balik dari majlis penutupan Maulidur Rasul. Tapi ni tak bermakna cinta kepada baginda tamat. Kalaulah baginda ada. Melihat umatnya berarak satu kolej sambil berselawat keatas baginda. MasyaAllah. :')  ya. Kami sanggup meredah blok C (asrama laki. Kehkeh)  naik turun bukit cuci mata sikit. Tapi puii baju brgantungan kat tingkap diorg. hahaa.. 

Panas jangan cakap ah kan.    
            Dengan tema blok; baju kurung pink/merah dan tudung hitam. HITAM. menyerap haba sungguh. Dan menyirap jugak darah bila ada minah ni pijak kasut aku smpai trkeluar. -.-  but sokay. Panas apa semua tu tolak tepi. Demi apa? Demi CINTA kpd RASULULLAH SAW. :)  ni baru panas dunia. Panas akhirat? Nauzubillahhiminzalik. Tak dapat bayangkan weh. Bayangkan. Satu titik api neraka je pon dah boleh musnahkan bumi ni semua. MasyaAllah. 

Ok then kita masuk part gedik sikit. Kahkahh. 

           Walawehh.. sedap bhai suara geng nasyid tadi. Terkedu aku. Lgipon sebab ada sorg tu yg aku spotted that day. Dh ada satu ciri aku nak. Suara sedap..woaa..hahaa. then tgah sedap usha . Tetiba tersentap. Rasa hinaaa sangat diri ni sebab niat dah ke lain. Bukan ke majlis maulid nabi, tapi aku tgah zina mata zina telinga usya anak teruna org. Nak nangis jugak tadi. Rasa teruk sangat diri ni. dah la lagu tu sedih..menusuk kalbu betul. Hmmm harap sangat dapat jodoh yg boleh bimbing diri ni. :'(   ustazah aku cakap kalau kita suka kat orang tu tapi kita x bagitahu kat sesape pon. Dalam hati kita je. Pastu kita mati. Then tu dikira sebagai jihad kecil.

Friday, January 2, 2015

second page of 365 --> 2015

Assalamualaikum  ♥♥♥♥

               Alhamdulillah. Masih bernafas di hari kedua tahun 2015 ni. Happy New Year. Tapi ni ikut calendar mat salih lah kan. Kalau nk diikutkan, kalendar Islam, dh lama dah kita masuk tahun baru. :)  hmmmm so 2015 ni secara tak rasminya aku dah jadi gadis 19 tahun. Wow. Terasa matang dan dewasa di situ ya. Hehe  . But kalau nak secara rasmi kena ikut besday dalam ic lah. Ahhhh masa tu study week. Mencikk T__T

                Selalunya kalau dh masuk new year ni selalu soalan klisye "azam kau taon ni apa eh?"  Hah sudah. Jangan tanya aku soalan tu. Sebab AKU TAK PERNAH ADA AZAM! ehhh apa? Nak cakap aku manusia yg hidup tanpa misi visi moto keta tu semua? Ehh kesah pulak aku. Dah gi membusuk sana. Selama ni aku hidup ok jah tanpa azam. Kau. Kalau dah memang for sure punya azam tu takleh tercapai, so why did u set target? Nanti dh habis taon pastu azam tak tercapai, haa mula lah nak meraung sana sini. Cakap 365 hari tak cukup lah nak capai azam. Cakap banyak sangat halangan lah. Itu lah. Ini lah. Pastu sibuk lah nak buat azam next year tu pulak " azam aku taon ni ialah mencapai azam taon lepas" . Dah kau gi terjun bangunan sana. -.-

Ehhh dah kenapa aku cerita pasal azam pulak nih? Ok stop the topic.

               lemme think. Ahaaa. Kan aku dah 19 kan. Pastu kan aku rasa cam hepi sgt. Sebab nanti bila org tanya aku ke, mak aku ke " eh imah, anak kau tu umo brapa?" " ouh yang tu eh? Dah 19 dahh"  "amboii dah beso panjang eh. Dah boleh nikah dah pon. Anak aku ada sorg yg laki tu. Umo sebaya lah ngan anak kau ni. "  kehkehkehh dapat pulak greenlight dari mak mertua. Opsss bakal. Haha. Pastu kan kalau aku gi memana ke kan pastu makcik2 yg jalan dgan anak pmpuan dia yg lgi muda dari aku ke tanya aku "nak. Anak ni umo berapa? " hah masa ni lah aku nak membangga sikit " 19 dah makcik. " aku jawab dengan senyum meleret hidung kembang kempis menahan bangga sebab dah dewasa. Heheee  eh apesal? Kau nak cakap 19 tu budak hingusan lagi? Elehh kau pon akan atau pernah jadi 19 kan. So apa ada hal. Dah. Gi membusuk bawah jambatan.
Sebab aku suka buat gaya ottomen sampaikan ckgu pon tawu, so a classmate hadiahkan pic ni sempena new year. XD

Last outing with le girls for 2014. #mahkota parade.